Galahad

Galahad

Galahad powstał w 1985 roku. Zespół zaczynał od grania coverów takich zespołów jak Genesis, Zeppelin, Rush, Sabbath, Focus czy Marillion. W późniejszym okresie sięgał po utwory IQ, Pendragon czy Magnum aby zdecydować się na własny, autorski materiał. Konsekwencją tej decyzji był pierwszy album „Nothing Is Written” wydany w 1991 w pełni samodzielnie sfinansowany. Album sprzedał się w kilku tysiącach egzemplarzy.

Galahad zagrał setki koncertów na scenach Wielkiej Brytanii, Europie i Ameryce. Wydał osiem albumów studyjnych, w tym trzy albumy zdobyły cenne nagrody. W trakcie tego okresu zespół wydał koncertowe DVD. Powstały również projekty muzyczne: Galahad Electric Company i Galahad Acoustic Quintet.

Zespół nigdy nie spoczął na laurach ciągle zmieniając się i ewoluując, grając coraz lepiej,, zawsze wybiegając w przyszłość.

Ich ostatnie trzy albumy studyjne „Empires Never Last”, „Battle Scars” i „Beyond the Realms of Euphoria” poszły w kierunku cięższego, bardziej muskularnego grania z większą dawką gitary, która w połączeniu z sequencerami i rockowo-tanecznymi rytmami tworzy wyjątkowy, nowoczesny dźwięk. Jednocześnie trzymając się swojej progresywnej przeszłości.

W 2013 roku zespół wydał oficjalną biografię „One for the Record” wraz z antologią DVD zawierającą niepublikowane materiały z całej historii zespołu. W tym samym roku zespół zagrał na renomowanym festiwalu Baja Prog Festival w Meksyku.

W 2014 roku zespół wydał kilka EP-ek zawierających akustyczne wersje piosenek z płyt „Euphoria” i „Battle Scars” i kilka starszych utworów. Słychać także informację oplanowanym nowym albumie studyjnym.

2015 rok to rok jubileuszowy, 30. rocznica powstania zespołu. Wydano ponownie zmiksowany i zremasterowany album „Empires Never Last” z 2007, a w 2016 roku wydano specjalny album „When World,s Collide”, który zawiera utwory z długiej kariery zespołu oraz kilka utworów w nowych wersjach. Zespół zagrał również klika wyjątkowych koncertów.

2017 rok to nowy album „Quiet Storms”, na którym zespół prezentuje swoją łagodniejszą stronę. Natomiast w 2018 roku 15 stycznia ukaże się album „Seas of Change”, który swą formą nawiązuje do tradycji progresywnych, rozbudowanych form muzycznych. Płyta zawiera jedną rozbudowaną suitę, którą będziemy mogli usłyszeć w Legionowie na ProgRockFest 2018.

Dyskografia:
  • Nothing Is Written (1991)
  • In A Moment Of Complete Madness (1993)
  • Galahad Acoustic Quintet: Not All There (1994)
  • Sleepers (1995)
  • Following Ghosts (1999)
  • Galahad Electric Company: De-Constructing Ghosts (1999)
  • Year Zero (2002)
  • Empires Never Last (2007)
  • Battle Scars (2012)
  • Beyond The Realms Of Euphoria (2012)
  • Quiet Storms (2017)
  • Seas of Change (2018)

live

  • The Christmas Lecture (1993)
  • Classic Rock - Live (1996)
  • Two Classic Rock Lives (2008)
  • Sleepless In Phoenixville - RoSfest Live 2007 (2009)
  • Witchurch 92/93 - Live Archives vol. 2 (2012)
  • Solidarity - Live in Konin (2015)

DVD

  • Live in Poland - Resonance (2006)
Skład Zespołu:
  • Stuart Nicholson – wokal i chórki
  • Dean Baker – klawisze, programowanie itp
  • Spencer Luckman – perkusja
  • Tim Ashton – bas
  • Lee Abraham – gitara elektryczna i akustyczna
Patronat Starosty Legionowskiego | Patronat Prezydenta Miasta Legionowo

organizatorzy

partnerzy i sponsorzy

media