Albion

Albion

Albion to zespół, który są działalność rozpoczął w pierwszej połowie lad 90tych. Ich debiutancki album pojawił się w 1995 roku i otworzył drogę dla późniejszych wydawnictw, które na przestrzeni kolejnych dwudziestu czterech lat zapełniały dyskografię grupy. Muzyka Albionu przepełniona jest klimatycznymi brzmieniami instrumentów klawiszowych okraszonymi rozbudowanymi solówkami gitar, zaś całości charakteru nadaje głos Anny Batko, która po wielu latach rozłąki powróciła do składu formacji nagrywając wraz z nią płytę „You`ll be mine” (wydaną przez firmę wydawniczą LYNX MUSIC w 2018 roku). Trzon składu grupy stanowią Anna Batko (wokal), Jerzy Georgius Antczak (gitary) i Paweł Konieczny (gitara basowa). Natomiast na koncertach muzycy występują w poszerzonym składzie zapraszając do współpracy cenionych wykonawców z krakowskiej sceny artrockowej.

Twórczość Albionu zawsze cieszyła się uznaniem wśród fanów rocka progresywnego. W ostatnim czasie grupa wznowiła swoją działalność koncertową wykonując swoje kompozycje w nieco zmienionych, cięższych brzmieniowo aranżacjach. Ciekawostką jest też fakt, iż zespół wplata w swój repertuar utwory opublikowane na solowych krążkach Jerzego Antczaka (GEORGIUS).

Strona internetowa Albion

Dyskografia:
  • Survival Games (1994, MC Artrock)
  • Albion (1995, CD Sick Records)
  • Wabiąc Cienie (2005, CD Lynx Music)[1]
  • Remake (2006, CD Lynx Music)
  • Broken Hopes (2007, CD Lynx Music)
  • The Indefinite State of Matter (2012, CD Lynx Music)
  • You`ll be mine (20.09.2018, CD Lynx Music)
Skład Zespołu:
  • Anna Batko – śpiew
  • Jerzy Antczak – gitara elektryczna, instrumenty klawiszowe
  • Paweł Konieczny – gitara basowa
  • Rafał Paszcz – perkusja
Patronat Starosty Legionowskiego | Patronat Prezydenta Miasta Legionowo

organizatorzy

partnerzy i sponsorzy

media